Laget rundt barn og unge
Forslag til kommunalt forsøks og utviklingsarbeid.
Norge er et godt land å bo i, og et godt land å vokse opp i. De fleste vil bifalle et slikt utsagn. Samtidig er det mørke skyer. Livssituasjonen til barn og ungdom er i meget rask utvikling. Et stadig større antall elever faller utenfor det «normale» skoletilbudet, og mange unge voksne står utenfor arbeidslivet. I nabolandet Sverige er det en økende gjengkriminalitet som involverer til dels svært unge. Og frykten er en tilsvarende utvikling i Norge.
Oppvekstsektoren står midt i arbeidet med å implementere flere reformer. Det handler om nye nasjonale mål for barnehage, skole og SFO. Og det handler mer spesifikt om ny barnevernsreform, kompetansereform og ny opplæringslov. Ambisjonene på nasjonalt nivå er høye. Målet er å sikre alle barn og unge tilbud som «er til det beste for dem» og som virker inkluderende og forebyggende for en negativ utvikling.
Nasjonale reformer vil alltid være ambisiøse utviklingsprogrammer. For praktikere lokalt vil det ofte representere flere spørsmål og dilemmaer enn svar. Vi opplever at ansatte på skole- og barnehagenivå har en slags dårlig samvittighet for alt de burde gjøre, men ikke får tid til. Og mange føler seg «alene hjemme» i møte med de mange utfordringene de opplever i arbeidshverdagen.
Slike signaler er viktige, og gjør det mulig å utfordre og identifisere «gapet» mellom overordnede ambisjoner og det man faktisk lykkes med. Det gir kommunenivået muligheten til:
• Å gå i dialog med enhetsnivået om behovene for endring
• Å etablere en psykologisk kontrakt med enhetsnivået om et prosjekt der målet er å styrke «Laget rundt barn og unge»
• Å undersøke hvem som vil være partnere i et slikt prosjekt, undersøke mulige roller og oppgaver, hvilke ressurser og hvor mye tid som kan stilles til disposisjon og hva en slik utviklingsperiode vil kreve.
Stiftelsen IMTEC og Fagforbundet har innledet et samarbeid rundt et prosjekt vi har kalt «Laget rundt barn og unge». Vi ønsker å prøve ut ulike former for samarbeid (horisontalt og vertikalt) i kommuneorganisasjonen. Fagforbundet er en stor og viktig arbeidstakerorganisasjon og Stiftelsen IMTEC har samarbeidet med dem rundt forsøks- og utviklingsarbeider basert på ulike former for partssamarbeid og kommunalt 3-partssamarbeid. Disse erfaringene ønsker vi nå å tilby som assistanse til kommunene.
«Laget rundt barn og unge» ønsker vi som et prosjekt der vi sammen med et utvalg av kommuner (og enheter) inviterer til en periode med forsøks- og utviklingsarbeid. Målet må være å utvikle en ny praksis der samarbeid og samhandling er nøkkelordene, og hvor samarbeidet over en periode stadig prøves, vurderes og utvikles. Vi ønsker som eksternt fagmiljø å gi et bidrag til at endringsprosessene kan bli læringsprosesser.
Enhetene i oppvekstsektoren er både ulike og unike. Det betyr at alle må finne sin vei basert på analyse av lokale forhold. Samtidig kan det være nyttig å møte andre for felles refleksjon og læring. IMTEC har gode erfaringer med ulike former for «lærende nettverk». Og da ikke bare mellom like kommuner. Det er ofte ulikheter mer enn likheter som er nyttig for å få til en felles læring i nettverk.
Vi håper på muligheter til å legge frem tanker og erfaringer rundt forsøks- og utviklingsarbeid i kommunesektoren der tverrfaglig samarbeid og samhandling er tema.
Kontaktinformasjon:
Fagforbundet, Leder omstillingsenheten Bjørn Pettersen
Mail: bpe@fagforbundet.no
Tlf.: 414 70 525
Stiftelsen IMTEC, Seniorrådgiver Vigdis Vikne
Mail: vikne@imtec.no
Tlf.: 990 25 354