Skole, sjakk og samfunn - refleksjoner fra ICSEI 2025

For en uke det har vært!
ICSEI 20251 i Melbourne samlet engasjerte sjeler fra hele verden for å snakke om utdanningens fremtid. Jeg var til stede og deltok i mange samtaler, og jeg sitter igjen med mange tanker, refleksjoner – og ikke minst inspirasjon!

Utdanning som tredimensjonal sjakk

Et av høydepunktene var foredraget til Gert Biesta, en internasjonalt anerkjent professor i pedagogikk. Han sammenlignet utdanning med et tredimensjonalt sjakkspill – et trekk på én del av brettet påvirker alltid de andre. Han snakket om de tre hoveddimensjonene i utdanning:

  • Kvalifisering – å gi elever kunnskap, ferdigheter og forståelse.

  • Sosialisering – å hjelpe dem med å navigere i samfunnets verdier, tradisjoner og praksiser.

  • Subjektifisering – å oppmuntre dem til å være subjekter i eget liv, ikke objekter for ytre krefter.

Men Biesta utfordret oss videre: Det holder ikke bare å snakke om utdanningens hensikt – vi må også snakke om poenget:
Hva er det utdanning gjør mulig, som ikke kan skje uten utdanning?

Denne refleksjonen leder oss til lærerens rolle. Som Biesta sa, vi må bort fra ideen om læreren som "a sage on the stage" og heller se dem som "a guide on the side" – en tilrettelegger for læring. På norsk kunne vi kanskje si: Ikke en vismann på en talerstol, men en veiviser ved din stol.

Undervisning handler om å rette elevenes oppmerksomhet mot verden og seg selv. Ikke ved å fortelle dem hva de skal mene, men ved å veilede dem til å utforske verden med intellektuell ydmykhet.

Populisme som en trussel mot utdanning

Under «Morning Dialogue» med Andy Hargreaves deltok jeg i en samtale om hvilke trusler utdanning står overfor. Populisme ble et sentralt tema i samtalen. Vi diskuterte hvordan populismen kommer til uttrykk i USA. Vi ser den i europeisk politikk. Ja, til og med i norske barnehager, der barn bruker Trump-slagord i leken. Barneleken kan virke uskyldig, men språket vi omgir oss med, former tankegangen vår.

Hvis populistisk retorikk får styre utdanningsdebatten, risikerer vi å miste poenget med utdanning. Da tar en tar blikket bort fra kvalifisering, sosialisering og subjektifisering, til begrensninger av mangfold og forbud mot det som oppleves truende. Vi må møte hat med kjærlighet, invitere til dialog og sikre at utdanning handler om å gi barn og unge muligheten til å leve meningsfulle liv – både nå og i fremtiden.

IMTEC – en pådriver for positiv endring

IMTEC er ikke bare en observatør i utviklingen – vi er en aktiv pådriver for endring i utdanningssektoren, både i Norge og internasjonalt. Vi jobber for å skape læringsmiljøer der barn og unge kan utvikle seg til hele, reflekterte mennesker.

Vi støtter oss til John Dewey, som sa det så treffende:
"What the best and wisest parent wants for his or her child, that must the community want for all of its children. Any other goal is narrow and unlovely.

La oss sammen jobbe for en utdanning som gir mening – for alle.

Skrevet av: Marlen Faannessen, assisterende direktør i IMTEC
Sist oppdatert: 04.03.25

 

 1 International congress for School Effectiveness and Improvement: https://2025.icsei.net/